Jak często wykonywać dezynfekcję kurnika?

dezynfekcja kurnika

Zwierzęta inwentarskie są niezwykle ważne dla polskich gospodarstw. Podobnie jak u ludzi, mogą one zachorować na bardzo poważne choroby ze względu na obecność wirusów, bakterii, drobnoustrojów, ale także kurzu czy owadów. Kurnik to miejsce, w którym kury spędzają bardzo wiele czasu. Powinniśmy zadbać o odpowiednią higienę i warunki sanitarne, aby kury mogły rozwijać się bez przeszkód i dawać duże i smaczne jaja. Drób może być zaatakowany przez wiele szkodników, dlatego warto stosować się do zaleceń Dobrej Praktyki Rolniczej. Warto wprowadzić regularną dezynfekcje kurnika i budynków inwentarskich. Jak często wykonywać dezynfekcję kurnika? Jakiego preparatu użyć w celu przeprowadzenia dokładnego czyszczenia powierzchni?

Dlaczego warto dezynfekować kurnik?

Dezynfekcję powinny przeprowadzać sprawdzone i certyfikowane firmy. Doskonale znają się one na swojej pracy i potrafią dobrać odpowiednie stężenie środka do dezynfekcji, aby optymalnie wykorzystać czas mycia i dezynfekowania kurnika. Dlaczego warto dezynfekować kurnik? Należy podjąć się tych działań, aby usunąć wszystkie mikroorganizmy, które są niewidzialne dla ludzkiego oka, lecz mogą być odpowiedzialne za wiele chorób u kur. Kurczaki mogą zachorować z powodu zarazków znajdujących się w ich środowisku, dlatego ważne jest utrzymywanie ich przestrzeni życiowej w czystości. Brudny kurnik może również przyciągać szkodniki, takie jak szczury i myszy, które mogą przenosić choroby na kurczęta. Choroba może rozprzestrzeniać się bardzo szybko pomiędzy ptakami, a epidemia w kurniku może skutkować ogromnymi stratami finansowymi. Najpopularniejszą chorobą spowodowaną zanieczyszczeniem i niedopilnowaniem regularnej dezynsekcji i dezynfekcji jest kokcydioza. Jest to choroba przenoszona przez pasożyty będące w nabłonku jelit. Poza regularną dezynfekcją nie możemy zapominać o odpowiedniej wentylacji budynku, ale także o zachowaniu czystości w poidłach i karmidłach.

Jakie są etapy dezynfekcji kurnika i chlewni?

Niezwykle ważne jest odpowiednie przeprowadzenie całego procesu. Jakie są etapy dezynfekcji kurnika i chlewni?

  1. Dezynsekcja kurnika – do wstępnego oczyszczenia ścian i sufitów wykorzystuje się insektycyd, aby zniszczyć wszelkie owady i pajęczyny w kurniku.
  2. Czyszczenie kurnika – usunięcie ściółki, ale także resztek paszy i kurzu. Jest to moment, w którym należy przeprowadzić dokładne czyszczenie wszelkich urządzeń drobiarskich.
  3. Mycie kurnika – zapianowanie całej powierzchni kurnika włącznie z liniami wodnymi, paszowymi i kominami pozwoli perfekcyjnie przygotować powierzchnie pod proces dezynfekcyjny. W tym przypadku należy użyć wody pod ciśnieniem i temperaturą ok. 75 stopni C.
  4. Dezynfekcja kurnika – wykonuje się ją przez oprysk lub zamgławianie przy użyciu chemicznego preparatu. Dezynfekcja powierzchni powoduje ograniczenie rozwoju szkodliwych drobnoustrojów i pozwala dotrzeć do bardzo trudno dostępnych miejsc w kurniku.
  5. Przygotowanie kurnika – niezwykle ważne jest zamknięcie kurnika na kilka godzin, tak aby wywietrzyć całe pomieszczenie po odkażaniu kurnika.

Ozonowanie jako dezynfekcja kurnika

Ozonowanie to proces dezynfekcji, który wykorzystuje ozon, silny środek utleniający, do niszczenia mikroorganizmów. Ozonowanie jest skutecznym sposobem na dezynfekcję kurnika i zmniejszenie ryzyka przenoszenia chorób. Ozonowanie jako dezynfekcja kurnika idealnie spowoduje pozbycie się nieprzyjemnych zapachów w kurniku. Miejsce jest gotowe po kilku godzinach, ponieważ cząsteczki samoczynnie rozpadają się po wykonanym zabiegu. Jest to bardzo dobry sposób i może być używany, jako alternatywa do dezynfekcją za pomocą środków chemicznych zabijających bakterie i wirusy.

Jak często stosować dezynfekcję kurnika?

Kurniki powinny być regularnie dezynfekowane, aby zapobiec rozprzestrzenianiu się chorób. Jak często stosować dezynfekcję kurnika? W zależności od rodzaju drobiu i poziomu zagrożenia może to być nawet co kilka tygodni lub miesięcy. Działań dezynfekcyjnych nie powinniśmy przeprowadzać zimą, ponieważ kury będzie trzeba przenieść podczas tego procesu, a na dworze może być za zimno. 

Mogą Cię także zainteresować:

Serwis gremuragro.pl korzysta z plików typu „Cookies” do celów statystycznych, analitycznych oraz marketingu własnych usług i produktów z wyłączeniem profilowania. Wyraża Pani/Pan zgodę na przechowywanie lub uzyskiwanie dostępu do plików cookies na swoim urządzeniu (komputerze, tablecie, smartfonie) za pomocą ustawień zainstalowanej przeglądarki internetowej. W każdym czasie zgoda może zostać cofnięta. Jeżeli nie wyraża Pani/Pan zgody na korzystanie z plików typu „Cookies” należy zmodyfikować ustawienia przeglądarki internetowej, co może wpłynąć na niektóre funkcjonalności dostępne na stronach internetowych serwisu gremuragro.pl Więcej informacji na temat plików cookies w Polityce prywatności.