Wpływ mykotoksyn jest szalenie niebezpieczny zarówno dla drobiu jak i człowieka a samo zatrucie pleśnią może być tragiczne w skutkach. Nawet samo pozbycie się spleśniałego elementu na jakimkolwiek produkcie nie doprowadza do całkowitej eliminacji mykotoksyny. Czym zatem są te niebezpieczne toksyny oraz w jakich produktach można je znaleźć? Zapraszamy do artykułu poniżej.
Co to są mykotoksyny?
Mikotoksyny to toksyczne związki produkowane przez grzyby (lub pleśnie), które mogą zanieczyszczać żywność i paszę. Tworzą się one w temperaturze, która oscyluje w granicach 20–25 °C a ich źródłem są najczęściej zakażone produkty żywnościowe, toksynotwórcze pleśnie mogą także namnażać się w budynkach. Toksyny te można znaleźć w ziarnach, orzechach, owocach, przyprawach, a nawet w kawie. Mogą one powodować wiele problemów zdrowotnych, w tym raka, zmniejszenie płodności, zaburzenia neurologiczne i uszkodzenia nerek. Mikotoksyna może mieć również negatywny wpływ na środowisko poprzez zmniejszenie plonów i zniszczenie przechowywanego ziarna.
W czym można znaleźć mykotoksyny?
Mikotoksyny to toksyny wytwarzane przez niektóre gatunki grzybów. Można je znaleźć w wielu artykułach spożywczych, takich jak ziarna zbóż, owoce i warzywa, orzechy, przyprawy i produkty mleczne. Mikotoksyny mogą również zanieczyścić paszę dla zwierząt, co może prowadzić do nagromadzenia mikotoksyn w mięsie i innych produktach pochodzenia zwierzęcego. Ponadto mikotoksyny można znaleźć w powietrzu wewnętrznym i cząsteczkach kurzu. Skażenie mikotoksynami stanowi istotny problem dla zdrowia publicznego ze względu na ich potencjalny wpływ na zdrowie ludzkie.
Czy mykotoksyny są niebezpieczne dla kur?
Tak, mykotoksyny mogą być niebezpieczne dla kur. Spożycie mykotoksyn może powodować różnego rodzaju problemy zdrowotne u kur, takie jak zmniejszona produkcja jaj, obniżona jakość jaj, zaburzony wzrost, zmniejszona masa ciała, a nawet śmierć. Objawy zatrucia mikotoksynami u kur obejmują zmniejszenie produkcji jaj, niebarwne lub niekształtne jaja, słabe upierzenie i słaby wzrost. Ważne jest, aby zidentyfikować i usunąć wszelkie zanieczyszczone źródła paszy z otoczenia kury, aby zminimalizować ryzyko narażenia na mykotoksyny.
Co się stanie gdy zjemy jajko od kury, która jadła paszę z mykotoksynami?
Gdy zjemy jajko od kury, która jadła paszę z mikotoksynami, możemy być narażeni na działanie tych samych toksyn. Mikotoksyny to trucizny wytwarzane przez pewne rodzaje grzybów, które mogą powodować poważne problemy zdrowotne u ludzi i zwierząt. Spożycie mikotoksyn przez skażoną żywność lub wodę może powodować szereg objawów, takich jak nudności, skurcze brzucha, wymioty, bóle głowy, a nawet uszkodzenia wątroby. Tak więc zjedzenie jajka od kury, która jadła paszę zawierającą mykotoksyny, może prowadzić do podobnych problemów zdrowotnych.
Mykotoksyna w kurniku – jak przeciwdziałać?
Mikotoksyna w kurniku jest bardzo niebezpiecznym zjawiskiem. Toksyny te mogą powodować poważne problemy zdrowotne u kurcząt, takie jak problemy z oddychaniem, słaba produkcja jaj, a nawet śmierć. Aby przeciwdziałać temu problemowi, ważne jest podjęcie niezbędnych środków ostrożności, aby zapobiec rozwojowi tych grzybów w pierwszej kolejności. Obejmuje to właściwą wentylację, kontrolę wilgotności oraz regularne czyszczenie karmników i poideł. Dodatkowo, dodanie pewnych składników do paszy może pomóc zmniejszyć ryzyko zanieczyszczenia mikotoksynami. Istnieją również dodatki paszowe, które wiążą się z toksynami i czynią je nieszkodliwymi. Wreszcie, należy regularnie przeprowadzać testy na obecność mikotoksyn, aby upewnić się, że w środowisku kurnika nie ma żadnych zagrożeń.